Škótsko je známe ako krajina zahalená hmlou, kde jazerá a vresoviská ukrývajú všetky možné tajomstvá a z vrchov fúka studený vietor. Práve táto drsnosť naučila šéfkuchára Thomasa O'Sullivana pripravovať jedlá, ktoré zahrejú, uspokojí a rozptýlia melanchóliu. Vyskúšajte, ako to robil, v našom šéfkuchárskom menu.
Thomas O´Sullivan
Ak chcete ochutnať pravé Škótsko, nesmiete si nechať ujsť polievku Cullen Soup.
Thomas O´Sullivan, rodák z Glasgow, tříbil svoje kuchárske umenie na rôznych miestach Škótska. Absolvoval Glasgow College of Food Technology. Fine dining si osvojil v prímorskom Inverness aj v hornatom Pitlochry, a potom sa vrátil do rodného Glasgow, kde okrem iného viedol kuchyňu v podniku The Sparkle Horse.
Aj keď Thomas miluje škótsku krajinu, láska k jeho žene ho priviedla do stredu Európy. Jeho jedlo ste mohli ochutnať v pražskej rybárni Blue Fjord alebo McCarthy´s Irish Pub. Teraz sa sústredí na rozbehnutie vlastného podniku.
Škótske menu pre Bagetériu Boulevard je pre neho osobnou záležitosťou. Bravčové líčka s jablkami pre neho predstavujú základ škótskej kuchyne – bol to prvý recept, ktorý pripravil v Inverness. Podľa Thomasa ide o tak tradičnú kombináciu ako je Fish & Chips v Anglicku. Možno prekvapí, že neoddeliteľnou súčasťou škótskej kuchyne je aj syr podobný brie, Thomas ho preto prirodzene do receptúry bagety zaradil.
Receptúrou Kurča & Whisky Thomas vzdal hold škótskej klasike Balmoral Chicken. Namiesto tradičnej plnky z vnútorností pripravil modernejší variant, ktorý lepšie zodpovedá českému vkusu. Zachoval však autentické prvky – vôňu whisky, tymianu, chuť čerstvého syra a maslového póru.
Ale ak chcete ochutnať skutočné Škótsko, podľa Thomasa nesmiete vynechať polievku Cullen Soup. Táto krémová polievka, známa aj ako cullen skink, pomenovaná podľa pobrežného mestečka na severe, sa pripravuje z údenej tresky marinovanej v mlieku, zemiakov a póru.
Ak chcete ochutnať pravé Škótsko, nesmiete si nechať ujsť polievku Cullen Soup.